Steen Lykkeberg | Ove lykkeberg
54.549 - Steen Lykkeberg
15.04.1924 - 29.11.2006

Arbejderen d. 6/12-2006
af Mogens Mølholm, næstformand i Horserød-Stutthofforeningen.

Jeg lærte Steen og hans kone at kende gennem arrangementer i Stutthofforeningen, og jeg har gennem årene adskillige gange nydt godt af deres gæstfrihed i deres hjem i Åle uden for Horsens.
Nok et af de mest fantastiske steder man kan bo i Danmark. Mine tanker går til hans kone Annelise.

Steen Lykkeberg gik i Ryesgade Skole i Horsens. Han blev medlem af Danmarks Kommunistiske Ungdom og blev på DKU`s kongres i 1939 valgt til DKU`s hovedbestyrelse. Steen oplevede at se sin far Nikolaj Lykkeberg blive hentet af det danske politi i deres hjem i Frederiksberggade 20 i Horsens den 22. juni 1941. Hans far, der havde været meget aktiv i fagbevægelsen, blev indsat i Horsens Arrest og kom senere til Vestre Fængsel og blev dømt efter kommunistloven af 22. august 1941 til internering i Horserødlejren.

Steen blev senere aktiv i det illegale arbejde under det illegale navn Bitte Søren. Han var med til fremstilling af kommunistiske illegale blade og mange andre aktiviteter. Steen ledede frem til sin arrestation det kommunistiske illegale blad i Århus “Århus Ekko”.

Steen blev taget af Gestapo den 14. juli 1944 foran Domkirken på Store Torv i Århus og bragt til Domhuset i Vester Allé. Han blev udsat for mange forhør med mange bank til følge for at få ham til at røbe organisationen. Den 8. september 1944 blev Steen overført til Frøslevlejren og sad en tid i mørkearrest i barak 17.
Steen blev af tyskerne deporteret til koncentrationslejren Neuengamme den 6. oktober 1944 og fik fangenummer 54.549.

Den 17. oktober 1944 blev Steen sendt på udekommando til Hannover Stöcken, som lå cirka 15 kilometer fra Hannover. Her skulle han arbejde på Blyfabrikken, kendt som batterifabrikken 'Varta'. Steen blev meget syg af det farlige arbejde, og han blev indlagt på reviret. Steen blev hentet med de hvide Røde Kors-busser og bragt tilbage til Neuengamme, hvor alle skandinavere blev samlet, hvorfra de den 20. april blev transporteret tilbage til Danmark.
Steen kom den 24. april 1945 til Møgelkærlejren, der ligger udenfor Horsens. Herfra blev han bragt til Frøslevlejren for derfra i de hvide busser at blive bragt til Nyborg og fra Korsør i tog til Hovedbanegården. Derfra blev han rangeret ud til Malmødamperen for at blive sejlet til Sverige den 4. maj 1945.

Steen var i mange år tillidsmand for arbejdsmændene på Kirks Telefonfabrik i Horsens og fællestillidsmand.

Steen Lykkeberg har skrevet: 'Nu løber vi linen ud', Husets Forlag, 1983, med forord af Carl Scharnberg.